Тензични пружини

Главната функција на тензичната пружина е да се овозможи надворешната сила да создаде напнатост, а потоа да ја искористи оваа енергија за да ги повлече компонентите назад со враќање во првобитната форма.

Тензичните пружини можат да се користат во широк спектар на индустриски сектори, вклучувајќи ги железницата, земјоделството, нафтата и гасот и воздухопловната област.

Бидејќи тензичните пружини можат да бидат во разновидни големини, тие можат да се користат за многу апликации. Најчестито се употребени во:

– Автомобилски ентериер и екстериер

– Гаражни врати

– Опрема за земјоделски производи

– Клешти

– Медицински помагала (носилки, хируршки светла итн.)

Димензии

Дијаметар на жица: – 0.2 – 12 мм

Дизајни

Облици на дупчиња во согласност со DIN 2097 и специјални форми

На пример, германска дупчалка (половина, целосна, двојна, подигната и наклонета), англиска дупчица, закачена дупчица, валана кука, навојна, наврткана, нарачана форма според барања на клиентот

Пресек на жица: Круг, овален, квадрат, правоаголен, специјални профили по барања на клиентот.

Видови на закачалки:

Странична закачалка
Машинска закачалка
Продолжена закачалка
Двојна закачалка
Преминување над центарот